O PLANINARSKOM DRUŠTVU „RAVNIČAR“

14. februara 1997. godine na inicijativu Stevana Gašparovskog, sa željom da se planinarstvo razvije i u Bačkoj Palanci, u ekološkom vrtiću „Različak“ formirana je nova podružnica, najvećeg i najstarijeg vojvođanskog planinarskog društva, PSD „Železničara“ iz Novog Sada. Tako je Bačka Palanka dobila svoje prvo planinarsko udruženje. Podružnica je bila veoma aktivna. Planinari su redovno učestvovali u aktivnostima matičnog društva kao što je Fruškogorski maraton, školovanje - osnovna planinarska obuka, tradicionalni pohod na Durmitor i mnoge druge aktivnosti. Otpočelo se i sa izvođenjem samostalnih akcija. Tako je 1998g. organizovan prvi put odlazak na Visoke Tatre u Slovačkoj Republici. Ova akcija je postala tradicionalna i izvodi se svake godine do današnjih dana. "Ravničari" su po njoj postali poznati u celoj Srbiji, često su uzimali učešća članovi ostlaih društava, a Borivoje Veljković član PD „Poštar“ iz Novog Sada tradicionalni saradnik u izvođenju te akcije. Zbog aktivnog rada i sve većeg broja članova javila se želja za prerastanjem podružnice u samostalno planinarsko društvo, što je matični „Železničar“ svesrdno podržao.

23. novembra 2001. godine na osnivačkoj skupštini nastalo je Planinarsko društvo „Ravničar“.

Svečana promocija društva, održana je u martu 2002.g, kako to priliči imenu društva, u srcu Bačke na Salašu Katai u Malom Iđošu, uz prisustvo planinara iz cele Vojvodine. Mesec dana kasnije u slovačkom domu u Bačkoj Palanci predstavljen je Ravničar sugrađanima, koji su upoznati sa planinarskim aktivnostima. Svečanost su uveličali svojim prisustvom domaći KUD „Abrašević“ i KUD „Ravangrad“ iz Sombora koji je i imao zasluge za kumovanje našem nazivu društva.

Članovi prvog predsedništva su bili: Radoslav Divljan (predsednik), Vladimir Rodić (potpredsednik), Marija Petrović (sekretar) i Stevan Gašparovski (načelnik za akcije).

Akcije su se ređale jedna za drugom, članstvo se povećavalo, da bi se zadnjih pet godina ustalilo oko broja 120. velikom zaslugom predsednice Slavice Lugonja. Društvo se okuplja na redovnim sastancima četvrtkom, pod budnim okom sadašnje predsednice društva Slavice, u skromnim prostorijama u zgradi bivšeg „Komiteta“, dogovara i ostvaruje svoje aktivnosti. Trudimo se da negujemo duh zajedništva, koji kalimo po bespućima i vrletima predivnih predela dostupnim samo smelim.

U nezaobilazne podatke za ličnu kartu „Ravničara“ treba spomenuti i još: Članovi predsedništva PD „Ravničar“ u mandatu 2006-2010:

Slavica Lugonja (predsednica),

Jovanka Rodić (potpredsednik),

Jelena Rodić (blagajnik).

Ostali članovi Izvršnog odbora: Rajda Pera, Zoran Zolotić, Goran Knežević, Stevan Gašparovski i Nenad Jatić. 2007. godine su u Izvršni odbor izabrane i Dejana Pandurov i Dragana Josipović.

Stevan Gašparovski je autor amblema „Ravničara“, koji je postao naš prepoznatljiv simbol. Dve kontradiktornosti, ravnica sa neizbežnim đermom i visoke planine objedinjene planinarskom markacijom, ukrašeno lentom sa nazivom grada, internacinalnim jezikom simbola kratko i jasno svima govore ko smo i čemu težimo.

Sa nama planine nemaju visine, imaju samo nepregledne dubine.

Pridružite nam se, da to podelimo sa Vama !