ПСД Равничар
Активности

Активности

ПСД „Равничар“ организује своје активности и укључује се у активности других планинарских друштава и клубова. У планинарске активности по ПСС спадају различите дисциплине, од којих и ми оставрујемо неколико: пешачење, планинарење, високогорство и кањонинг у енким приликама и неки чланови.

 • Пешачење је спортска рекреативна нетакмичарска дисциплина која подразумева ходање по безбедним стазама и путевима у природи и излетиштима. Пешачење траје дуже од 2 часа, потребно је планирање овакве активности. Користи се спортска одећа и обућа прикладна временским условима.
 • Планинарење (излетничко) је кретање по уређеним и неуређеним брдско планинским стазама и путевима. За планинарење је потребна лична и колективна планинарска опрема, планинарска одећа и обућа које омогућавају заштиту, безбедно и слободно кретање у свим временским условима лети и зими.
 • Високогорско планинарење подразумева активност у високим и разуђеним планинским масивима. За високогорско планинарење неопходно је искуство и знање за безбедно кретање кроз планину, физичка и психичка припремљеност, коришћење планинарске техничке опреме, познавање орјентације, метереологије, биваковања, правила исхране, прве помоћи и спасавања као и познавање основа технике алпинизма за осигуравање кретања на стрмим и стеновитим падинама, лети и зими.
 • Алпинизам је планинарска дисциплина техничког пењања у високим стенама по одабраним дугачким правцима- смеровима, уз коришћење алпинистичке опреме, специјалних помагала и увежбаних техника пењања. За бављење алпинизмом обавезна је одговарајућа обука и изузетна припремљеност планинара – алпинисте. За оцењивање техничке тежине успона постоји више скала на међународном нивоу.
 • Спортско пењање је дисциплина која се развила из алпинизма. Пењање се изводи у природној и на вештачкој стени на смеровима мале дужине- висине (8-30м). Савлађивање смерова врши се слободним успоном уз техничко осигуравање од пада са коришћењем клинова унапред постављеним за међуосигурање. Спортско пењање је квалитетна такмичарска дисциплина за категорије тежинског, брзинског и болдеринг успона са међународном скалом за одређивање степена тежине успона.
 • Спелеологија је дисциплина у планинарству која обухвата истраживање крашких феномена у планинама, постанак и развој пећина и других облика, региструје њихове димензије, проучава физичке и хемијске процесе у подземљу, прати подземне водене путеве, проучава живи свет подземља, микроклиматске односе. Спелеологија у техници истраживања користи одговарајућу спелеолошку и алпинистичку техничку опрему. За бављењем спелеологијом обавезна је посебна обука и изузетна припремљеност.
 • Планинарско оријентационо такмичење је екипна такмичарска дисциплина у којој учесници проналазе контролне тачке на непознатом терену уз помоћ топографске карте и компаса. Екипу сачињава 3 такмичара исте старосне и полне категорије. Такмичарски задатак обухвата проверу и других знања и вештина. Знање читања топографских карата се стиче на посебним обукама. Постоји лига и првенство Србије у овој дисциплини, као и балкански шампионат који се организује у оквиру Балканске планинарске уније. Такмичења се организују према важећем правилнику.
 • Трекинг лига је планинарско такмичење у пешачењу које се одржава на обележеним планинарским стазама различите дужине и захтевности. Стазе су вредноване бројем бодова према тежини који се за учеснике сабирају из више такмичења у лиги на крају сезоне када се одређују пласмани појединаца и клубова.
 • Служба планинарских водича окупља искусне планинаре који су успешно завршили обуку и стекли право- лиценцу за самостално вођење појединаца и група. Обука водича је усаглашена са стандардима УИАА за категорије обучености у различитим планинским условима лети и зими. Служба водича сваке године организује курсеве за стицање ових звања.
 • Горска служба спасавања (ГСС) окупља искусне и стручне планинаре спасиоце обучене за претрагу, спасавање, заштиту, транспорт повређених и превентиву у разноврсним планинским условима, стенама, пећинама, скијашким теренима, лети и зими као и приликом природних и техничких непогода и катастрофа у урбаним условима. Ова служба, као део планинарске организације и самостално правно лице припада систему Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.
 • Пењање у леду (Ice Climbing) је дисциплина која обухвата пењање стрмих ледених формација (водопади, стене и литице чије су површине покривене ледом). Постоји 4 врсте леда, а тежина успона је технички степенована (независно од врсте леда). За пењање се користе специјалне алпинистичке алатке за лед. У овој дисциплини организују се такмичења (брзинско и тежинско) које УИАА кандидује за листу следећих Зимских олимпијских игара.
 • Планинско трчање је врста трчања које се одвија ван насеља, ван асфалтираних путева, на брдовитом терену, где је степен успона у односу на дужину стазе значајна компонента при одређивању тежине. За разлику од планинарства, не користи се никаква додатна опрема у виду ужади, клинова, штапова. Друга разлика је у томе што је планинском трчању битан фактор времена за које се прелази одређена стаза. Такође, разликује се и од оријентиринга, по томе сто у планинској трци такмичар нема слободу избора пута од тачке до тачке, већ је пут обележен, и тркач се мора кретати њиме.
 • Кањонинг (енгл. Canyoning) је рекреација на отвореном која представља спуштање низ речне клисуре (кањоне). То je авантуристичка активност која подразумева савладавање природних препрека попут водопада, каскада, природних базена (казана). Том приликом користе се различите вештине ходања и технике као што су отпењавање, пењање, спуштање низ уже, пешачење по експонираном терену или воденом току, провлачење кроз уске процепе, скакање у воду и пливање. Кањони могу бити веома лаки или екстремно тешки и захтевни, али нагласак у овом спорту је обично у естетици, забави и авантури пре него у техничкој тежини. Извесне способности попут навигације, умећа проналажења стаза и многе друге вештине корисне у сналажењу у дивљини, су предуслов за ову активност, која се често одвија на веома изолованим и удаљеним местима. Кањони који су савршени за овај спорт су управо они који су усечени у стене, формирајући уске усеке са многим слаповима, извајаним зидовима и прелепим водопадима. Многе врсте стена се могу наћи у кањонима.
 • Планински бициклизам je спорт у коме се бициклом вози преко тзв. „офроуда“, односно путева као што су шуме, брда, планине, колски путеви, паркови, пољане… Ово може бити било на брдском бициклу или на хибридном бициклу. Заједничко свим брдским бициклима су широке гуме са крампонима, широке и ојачане цеви рама и суспензија на предњој виљушки.

Све наше акције

Фото-албум са свих наших акција од 2001 до 2021. са репрезентативним фотографијама са сваке акције погледајте у Гугловом фото-албуму кликом на фотографију десно или на линк у натпису испод фотографије.