14. februara 1997. godine na inicijativu planinara iz Bačke Palanke, sa željom da se planinarstvo razvije i u njihovom gradu, u ekološkom vrtiću „Različak“ formirana je nova podružnica, najvećeg i najstarijeg vojvođanskog planinarskog društva, PSD „Železničara“ iz Novog Sada. Tako je Bačka Palanka dobila svoje prvo planinarsko udruženje. Podružnica je bila veoma aktivna. Planinari su redovno učestvovali u aktivnostima matičnog društva kao što je Fruškogorski maraton, školovanje – osnovna planinarska obuka, tradicionalni pohod na Durmitor i mnoge druge aktivnosti. Otpočelo se i sa izvođenjem samostalnih akcija. Tako je 1998g. organizovan prvi put odlazak na Visoke Tatre u Slovačkoj. Ova akcija je postala tradicionalna i izvodi se svake godine do današnjih dana. “Ravničari” su po njoj postali poznati u celoj Srbiji, često su uzimali učešća članovi ostlaih društava. Zbog aktivnog rada i sve većeg broja članova javila se želja za prerastanjem podružnice u samostalno planinarsko društvo, što je matični „Železničar“ svesrdno podržao.

23. novembra 2001. godine na osnivačkoj skupštini nastalo je Planinarsko društvo „Ravničar“.

Svečana promocija društva, održana je u martu 2002.g, kako to priliči imenu društva, u srcu Bačke na Salašu Кatai u Malom Iđošu, uz prisustvo planinara iz cele Vojvodine. Mesec dana kasnije u slovačkom domu u Bačkoj Palanci predstavljen je Ravničar sugrađanima, koji su upoznati sa planinarskim aktivnostima. Svečanost su uveličali svojim prisustvom domaći КUD „Abrašević“ i КUD „Ravangrad“ iz Sombora koji je i imao zasluge za kumovanje našem nazivu društva.

Akcije su se ređale jedna za drugom, članstvo se povećavalo, da bi se zadnjih pet godina ustalilo oko broja 120. Društvo se okuplja na redovnim sastancima četvrtkom, u skromnim prostorijama u zgradi bivšeg „Кomiteta“, dogovara i ostvaruje svoje aktivnosti. Trudimo se da negujemo duh zajedništva, koji kalimo po bespućima i vrletima predivnih predela dostupnim samo smelim.

Od 2014. godine društvo organizuje već tradicionalno Vizićki susret planinara koji okupljaju veliki broj planinara iz Srbije i inostranstva.

Stevan Gašparovski je autor amblema „Ravničara“, koji je postao naš prepoznatljiv simbol. Dve kontradiktornosti, ravnica sa neizbežnim đermom i visoke planine objedinjene planinarskom markacijom, ukrašeno lentom sa nazivom grada, internacinalnim jezikom simbola kratko i jasno svima govore ko smo i čemu težimo.

Sa nama planine nemaju visine, imaju samo nepregledne dubine.

Pridružite nam se, da to podelimo sa Vama !