ПСД Равничар
Чланство

Чланство

Равничар је планинарско-спортско друштво које функционише на принципу чланства. Можете се учланити/ продужити чланарину ако дођете на редован састанак друштва, попуњавањем е-приступницу на нашем сајту и плаћањем годишње чланарине на рачун друштва.

Цена чланарине за 2023. годину је 2.000,оо динара за одрасле и 900,оо за децу и омладину до 18 година.

Рачун ПСД Равничар је: 340-11022816-43 Ерсте банка

Уплатницу попуните својим подацима, а као позив на број упишите датум рођења – година за коју плаћате чланарину ако сте нови члан; ако сте стари члан као позив на број упишите број планинарске картице – година за коју плаћате чланарину. Уплату можете извршити и коришћењем електронског банкарста. Ако правилно попуните уплатницу или извршите одговарајући налог није потребно да шаљете уплатницу.

Сходно Статуту Планинарског савеза Србије и Статуту ПСД „Равничар“ Бачка Паланка, члан клуба је само онај појединац који плати чланарину. Нови чланови се могу учланити током целе године.

На планинарску акцију могу ићи само чланови ПСД „Равничар“ Бачка Паланка или неког другог планинарског клуба/ друштва. Наши чланови осим са нашим друштвом, такође могу ићи на планинарска путовања и акције са свим друштвима које су чланице Планинарског савеза Србије.

Планинарски савез Србије је кровна организација која окупља све остале планинарске клубове и друштва. Чланством у свом клубу (друштву) постајете и члан Планинарског савеза Србије. Учлањењем у планинарску организацију указује вам се прилика да водите здрав начин живљења у друштву вама сличних људи. Пружа вам се могућност да се на организован и безбедан начин бавите спортским и спортско – рекреативним активностима, упознате планинске пределе кроз активни боравак у природи, спроводите активности заштите и очувања вредности планинских предела.

Чланством у планинарској организацији обезбеђује се и низ могућности и повољности за носиоце планинарске легитимације међу којима издвајамо:

  • учествовање на разноврсним и бројним планинарским манифестацијама и такмичењима;
  • стручне обуке и усавршавања ради стицања употребљивих вештина и знања;
  • организовано деловање ради заштите и очувања вредности планина;
  • коришћење смештајних капацитета у планинарским домовима;
  • коришћење услова колективног осигурања планинара на организованим планинарским акцијама;
  • остваривање права попуста приликом куповине разноврсне планинарске одеће и опреме код компанија са којима је Планинарски савез Србије постигао споразум о сарадњи и повољности куповине.

Осигурање члана клуба од незгоде

Као  и предходних година Планинарски савез уплаћује осигурање за своје чланове. Ове године смо отишли и корак даље, а по угледу на Словеначко осигурање –  по нивоима.

а) Основно осигурање које иде уз чланарину и износи 500,00 динара, обухвата следеће: у случају смрти премија је 900.000,00 дин. у случају инвалидитета премија је 1.800.000,00 дин. (у зависности од степена инвалидитета) и покривени  трошкови спасавања до 400.000,00 динара максимално.

б) Додатно осигурање, које се накнадно плаћа и износи 1.900,00 динара, и обухвата следеће: у случају смрти премија је 900.000,00 дин. у случају инвалидитета премија је 1.800.000,00 динара (у зависности од степена инвалидитета) и покривени трошкови спасавања до 700.000,00 дин. максимум, осигурање у путу од места боравка до места где се изводи сам спортски догађај као и годишњу претплату за планинарски гласник за уплате евидентиране до 29. фебруара т.г. Додатно осигурање иде на име сваког осигураника који том приликом добија полису осигурања.

За школску децу до 14 година као и за старије од 75 година осигурањем су покривени само трошкови спасавања.

Сва осигурања иду преко матичних ОПО (Основних планинарских организација) где се и врши уплата, а они који уплате додатно осигурање добијају другачију маркицу од оних који имају основно.

Оба осигурања важе у целом свету, при чему није лимитирана висина успона, а покривају планинарење, алпинизам, такмичарске дисциплине ПСС-а као и високогорство.

Услов да би се наплатило осигурање је следећи: активност на којој је настала несрећа мора се налазити у календару активности ПСС-а или ОПО, затим да повређени има одговарајуће обуке из области у којој је дошло до повређивања, а у случају техничких дисциплина да је на акцији коришћена адекватна и атестирана опрема.

У случају да акција није у календару, а водич жели да је организује, потребно је да тражи и добије одобрење од управног одбора матичног ОПО, као што стоји у правилнику о безбедности ПСС-а.

Предлог комисије за безбедност и превенцију је да сви водичи, алпинисти, високогорци, техничке дисциплине и припадници ГСС-а узму виши степен осигурања и тиме осигурају себе и планинаре које воде на своје акције.

О детаљима полисе се може информисати преко Комисије за превентиву и безбедност у планинама ПСС.